Bugünden..

Aklı başında bir adamın sözünü etmekten en çok zevk alacağı konu nedir ,bilir misiniz?Yanıt:Yine kendisi..Öyleyse kendimden söz edeyim biraz..Dostoyevski/Yeraltından Notlar

17 Nisan 2009 Cuma

Hayatından Umudunu Yitirmiş Adam



Yaşadığı kentte 3 gündür elektrik yoktu.O ise buna hiç aldırmıyordu.Karanlığı seven yapısı vardı.Karanlıkta saatlerce oturabilirdi.Kafasından bir sürü şey geçiriyordu.Ama son zamanlarda düşünecek bir şeyi kalmamıştı.Ona düşünmekten zevk aldığı ,veyahut heyecan duyacağı meseleler ne kadar da azalmıştı. O yüzden karanlıkta kalmak da Ona çok da keyif vermemeye başladı. Evindeki kablolu ve internete ne kadr da muhtaçtı şimdi.Neden kendine bir jeneratör almamıştı? Pişmanlıklarla dolu hayatında bir bu eksikti.Oysa adamlar bas bağırıyordu;enerji darboğazından bahsediyorlardı.
Düşünecek hiç bir şey kalmadı.Hayatındaki müthiş belirsizlik Onun elini ayağını bağlamıştı.Hayatının tüm gidişatını meçhule bırakmıştı.Nerde ne olacağını kendisi bilmiyordu.Ne zaman evleneceği,kaç çocuk yapması gerektiği veyahut hangi işte ne kadar kalacağı ,maaşının ne kadar olacağından öngörüsü yoktu,öngörüden öte bir tahmini bile yoktu.
Başaramamıştı.Hayat projesinde sınıfta kalmıştı.Bir kez daha şans verilse hani uğraşırdı belki.Ama kimseye ikinci şans vermemişlerdi,ikinci bir hayat şansı. Onun için ikinci bahar da hayat gibi imkansızdı.İkinci bahar bir şarkı sözü olabilirdi en fazla.Öyle de olacak gibi.Bu umutsuzuk onu karanlık dehlizlere itiyordu gün,gün..Ümitsizlik bataklığına gömülmüştü.Işık göremiyordu.
Kurtuluş yoktu.İçine düştüğü bu bataklıktan kurtulması neredeyse imkansızdı.Kurtulmak için en ufak bir teşebbüsü bile yoktu.Hayata dair müthiş bir hayalkırıklığı vardı geriye kalan,Bu içten içe kendini kemiriyordu ve geleceği ait tüm beklentileri yok ediyor ya da karamsarlığa ,hiçliğe atıyordu.Vücudu Ona yalnızca günlük beşeri ihtiyaçlarını bahşediyordu.Bir gün geldi şöyle düşündü:"vücudum bana engel oluyor"

7 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. "vücudum bana engel oluyor" ile intiharı mı kasteddin?

    ben ilk okuduğumda kişinin beş duyu organlarının kısıtlılığından, madde bedenine olan esaretinden kurtulmak için bilinç boyutunu değiştirme kararını almasını anlamıştım.kişinin vücut,madde beden bilincinden arınıp,gerçekte bilinç varlık olduğunu anlaması ve buna bağlı olarak da hayatının değişmesi,kısıtlılık ve esaretten kurtulduğu için ufkunun da sınırsızlaşması. o zaman o adam umudunu yitirmiş olduğu o hayatın hakikatini anlayabilir belki de.

    işte bi de herkes kendisine "göre" anlayıp,yorumluyor ya.işte öyle oluyor.

    YanıtlaSil
  3. belki de hayatın hakikatı tam da adamın düşündüğü gibidir ,kim bilir?

    YanıtlaSil
  4. bu adamı 2009'un Werther'i olarak adlanırırsak, modern dünyanın yeniliklerinde kendini bulamayınca bizim karamsarlık dediğimiz halette dinginleşiyordur belki de, karanlıktan hazzettiğine göre, neden olmasın..
    aslında şöyle düşünüyorum: 2009'un Werther'i, varlığından sıyrılma, maddeden soyutlanıp arınarak saadete ulaşma arzusu taşıyordur belki de…(böylece kurtuluşsuzluk hali, kurtuluş kapısı açıp onu içine alacaktır.) ama onun ruhu, bu arzuyu canlandıramayacak kadar küllenmiştir. Dolayısıyla vücudunun engelliliğine karşı arayacağı çözümler, onun hayata karşı engelliliğinin bi parçası haline gelecektir. Aksini düşünmek pesimistliğe ters düşeceği gibi oyunun kurallarını da bozar.(tüm bunlar Werther ekseninde geçerliliğini korur.)

    YanıtlaSil
  5. güllerinduasi21 Nisan 2009 18:28

    sadece şunu söylyim,güzel gören güzel güzel düşünen hayatindan lezzet alir..hayata bakiş açisinda sorun var bence herseye ragmen hayat güzel,yaşamin sirri zaten bu değilmidir acisi ve tatlisi..havf ve reca arasinda olabilme becerisi gerek...

    YanıtlaSil
  6. zumruduanka: yorumunu anlamak için bir kaç kez okudum siz edebiyatçılar dervişler gibi tuhaf anlaşılmaz laflar ediyorsunuz (e.safak/aşk)anlaşılmazlık da birkalite getiriyor tabii ki..yazıyı iyi analiz etmişsin,bakalım werther kurtulacak mı?
    sen de "değişir" ;wertheri kurtarmak için bir şeyler söylemişsin,değerlendirelectir mutlaka
    gullerinduası;ne kadar güzel dedin:güzel bakan güzel düşünür,oysa Wether hiç bir yere bakamayacak kadar kör,ne yapmalı?

    YanıtlaSil
  7. güllerinduasi23 Nisan 2009 22:31

    olsun gözü olan ama göremeyen o kadar çok insan varki...maddi göz olsada gereği gbi değerlendiremeyen farkli yollarda kullananlarda var!burdada seçilmişlik var saniyorum.görebilenler,güzelliğe farkedenler SEÇİLMİŞ ŞANSLİ İNSANLAR OLUYO!herkese nasip olmuyo..

    YanıtlaSil