Bugünden..

Aklı başında bir adamın sözünü etmekten en çok zevk alacağı konu nedir ,bilir misiniz?Yanıt:Yine kendisi..Öyleyse kendimden söz edeyim biraz..Dostoyevski/Yeraltından Notlar

17 Ekim 2010 Pazar

Çamaşır makinesi ve kadın istihdamı


Kızkardeşim geçen yakınıyordu: "Çamaşırları astım ,tam yarım saatimi aldı.Ya çamaşırları yıkasaydım elimde ,allah bilir kaç saatimi alacaktı.Çamaşır makinesi ne kadar kolaylıkmış"

Büyük kolaylık ,kesinlikle haklı.Otomatik çamaşır makinesinin icadı bir devrim niteliğin taşıdı çünkü kadınların hayatında köklü değişikliker yaptı.
Şöyle izah edeyim.

Yaşı hafiften büyük olanlar merdaneli çamaşır makinesini hatırlarlar.Hatırlamayanlar için fotoğrafı yanda.Bu makinelerde çamaşır yıkayan annenizi düşünün,kadının tüm günü ,çamaşırları kurutma dahil bu işe giderdi.Bütün ev darmadağın olur,sel basmış gibi su içerisinde her yer,kesif bir çamaşır suyu her tarafta.O gün eve girmenize müsade edilmezdi.Otomatik çamaşır makinesi icad olundu ,mertlik bozuldu,ev hanımları artık 1.5 saatte el değmeden çamaşır yıkayabiliyor.Çamaşıra ayırdıkları koca zaman kendilerine kar kaldı.Bu koca zamanı değerlendirmek için de çalışma hayatına dalış yaptı,tüm endüstride neredeyse kadın istihdamı başladı.

Düşünün ,çalşan bir kadın bu devirde otomatik çamaşır makinesi olmasaydı çalışabilir miydi,yada çamaşır yıkayabilir miydi?İkisinden birini tercih edecekti.Özetle ,otomatik çamaşır makinesi kadınlar için başlı başına bir devrimdir,netekim..

Gelelim diğer meseleye. Kadınların çalışma hayatındaki verimliliği deyip kadın-erkek kavgası çıkartmayayım ama şunu da ekleyeyim; geçenlerde bir bayan doktor işyerindeyken cep telefonuyla eşiyle konuşuyor.Sonra ona "hayatım cep telefonumu bulamıyorum,evde bir arar mısın?" diye sormuş.Bu bayan doktorun bu dalgınlığını tüm bayanlara yaymak tabii ki haksızlık olur ama kadınlarda böyle bir "dalgınlık vakası" var hani..

1 yorum:

  1. Çamaşır makinesi..Annem hep bir iş söylediğinde,sızlandığımda bana hep derdi önceden böyleydi bak şimdi ne kolaylıklar var..:)

    YanıtlaSil